Съвети и насоки

Съвети и насоки

Заедно в час използва цялостен подход, за да определи резултатите на даден кандидат на всеки етап от подбора въз основа на критериите ни за подбор. Ние активно се стремим да открием твоя потенциал, така че сме подготвили няколко съвета, които да ти помогнат да ни представиш най-доброто от себе си. Ако не откриваш информацията, която търсиш, прегледай отговорите на най-често задаваните въпроси или се свържи с нас на apply@zaednovchas.bg.

 

Формуляр за кандидатстване

Кандидатурата ти е първото впечатление, което ще имаме за теб. Тя е твоят шанс да ни разкажеш за себе си и за мотивацията си да участваш в програма Заедно в час. Оценява се много внимателно по различни критерии и не е просто формалност в процеса на кандидатстване. Допускането до следващия етап в процеса на подбор зависи от качеството и количеството информация, която си предоставил/а във всяка секция на подадената кандидатура. Затова, имай предвид следното:

 • Отличи се от останалите. Заедно в час получава над 2000 кандидатури всяка година, затова направи така, че твоята кандидатура да се отличава. Внимателната подготовка и намирането на възможно най-много информация за нас и нашата мисия е стъпка, която би ти помогнала. Сайтът ни е много подходящ ресурс за това, а допълнителни въпроси можеш да зададеш на apply@zaednovchas.bg.

 • Очакваме изчерпателни и съдържателни отговори на всички въпроси във формуляра за кандидатстване. Много от полетата имат помощни въпроси (в скоби и наклонен шрифт), които да ти помогнат да допълниш и задълбочиш отговора си.Отговори на всички въпроси. Липсата на информация, по който и да е въпрос, би могла да доведе до отхвърляне на твоята кандидатура. Затова

 • Бъди искрен/а, когато попълваш формата, не преувеличавай и не преписвай. В случай че получиш оферта да се присъединиш към програмата, ще е необходимо да представиш документи, които удостоверяват описаната от теб образователна квалификация.

 • Провери, провери и провери пак. – Бъди сигурен/на, че кандидатурата ти не съдържа граматически и правописни грешки. Уменията ти за писмен изказ също ще бъдат оценявани.

 • След като си съставил/а отговора си, прочети отново въпроса и провери дали си отговорил/а на него. Препоръчваме ти първо да напишеш отговорите си в друг файл (текстови редактор) и да го запаметиш за всеки случай, след което да ги копираш във формата.

 • Запази и продължи. При попълване на формуляра имаш възможност да запазиш прогреса си и да продължиш по-късно. За да използваш тази функция, маркирай „Запази прогрес и продължи по-късно“ в горния десен ъгъл на екрана. Страницата ще ти даде възможност да въведеш лична парола, с която да се върнеш към формуляра чрез линк, който ще получиш на имейла, който си използвал за регистрация.

 • Отдели време за подготовка, ако не се чувстваш уверен/а в решаването на тестове за аналитично мислене. Преди да пристъпиш към решаването на теста, ти препоръчваме да прегледаш примерните въпроси, за да се запознаеш с формата на теста.

 • За теста е необходима стабилна интернет връзка и тиха среда, в която може да се концентрираш. Тестът не може да бъде попълван през интернет от мобилен телефон.

Интервю и център за оценяване

 • Направи добро първо впечатление. Въпреки че изглежда очевидно, е много важно да изглеждаш и да се държиш професионално по време на интервюто и центъра за оценяване. Облечи се делово, бъди учтив/а и гледай хората в очите, когато говориш с тях.
 • Бъди организиран. Преди центъра за оценяване планирай времето за придвижване до офиса ни и предвиди трафика и всичко друго, което може да те забави. Принтирай предварително необходимите ти материали. По-добре е да дойдеш по-рано, отколкото да закъснееш.
 • Заедно в час използва компетентностен модел за оценка на кандидатите. Препоръчително е предварително да се запознаеш с критериите за кандидатите (линк към критериите), за да си готов/а за въпросите, които ще ти зададем.
 • Използвай възможността да задаваш допълнителни въпроси: Интервюто и финалното интервю по време на участието ти в център за оценяване са възможност да ни зададеш допълнителни въпроси относно програмата и потенциалното ти участие в нея.
 • По време на интервюто:

Интервюто е отлична възможност да убедиш Заедно в час в твоята мотивация и потенциал да се присъединиш към програмата. Използвай го, за да ни покажеш, че си се подготвил/а, разбираш визията и мисията на Заедно в час и имаш убедителни причини да участваш. Премисляй внимателно примерите, които даваш, когато отговаряш. Използвай скорошни примери, които ще ни помогнат да получим най-добра представа за теб, и бъди готов/а да отговаряш максимално ясно и конкретно на зададените въпроси.

 • По време на център за оценяване:

Центърът за оценяване продължава половин ден и през това време ще участваш в различни активности. Елементите на центъра за оценяване са:

 

Примерен урок

Една от твоите задачи по време на центъра за оценяване ще бъде изнасянето на 10-минутен примерен урок. Твои ученици ще бъдат оценителите от екипа на Заедно в час. Те ще наблюдават способността ти да представиш конкретната тема по интересен и интерактивен начин. След като приключи преподаването, ще ти зададем няколко въпроса, с които да оцениш представянето си. Ще получиш подробна информация и насоки как да се подготвиш, след като потвърдиш датата за твоя център за оценяване. След като се запознаеш с тях, планирай си време за подготовка: проучи темата, подготви материали, които ще използваш, и се упражнявай с приятели, за да имаш ясна представа за времето. Когато планираш урока, мисли какво би го направило отличен от гледна точка на учениците.

 

Ролева игра

Тази задача е създадена, за да видим как мислиш, как презентираш, как подхождаш в сложни ситуации, как предлагаш решения и как комуникираш с други хора. След активността имаш възможност да оцениш представянето си и да посочиш области на подобрение.

 

Интервю

Интервюто е от тип „структурирано компетентностно интервю“ с въпроси, обвързани с компетенциите, които търсим в успешните кандидати. (линк към „Критерии за кандидатите“)

 

Увери се, че си разбрал/а инструкциите в началото на всяка отделна активност, и се запознай внимателно с всички материали, които си получил/а от нас.

 

Използвай възможността да задаваш въпроси и да научиш повече за Заедно в час по време на центъра за оценяване.